34. díl: Jak se píše… o angličtině

Jan Sýkora

„ChatGPT je na trénink angličtiny dnes lepší než špatný učitel angličtiny,“ říká Broňa Sobotka, nadšený učitel angličtiny z Brna. Zlepšovat se v angličtině lidem pomáhá už dlouhé roky, v podcastu jsme se proto bavili o tom, jak se mění požadavky jeho studentů na způsob, kterým se v jazyce chtějí vzdělávat. Kromě vzdělávacích tipů nám Broňa prozradil řadu postřehů, které se v posledních letech naučil při tvorbě téměř tří desítek online vzdělávacích kurzů.

Jazyk je živá věc a stále se vyvíjí

Angličtina už dnes nepatří jen Američanům a Britům. Naprostá většina komunikace v angličtině totiž neprobíhá mezi rodilými mluvčími. Anglicky mluví celý svět a to, že Brit něco říká jinak než Čech, nutně neznamená, že má pravdu. Z angličtiny se stal světový jazyk, kdy lidé už netouží znít jako rodilý Londýňan, ale hlavně se dorozumět a něco sdělit. Broňa posluchače v podcastu proto ujišťuje, že je v pořádku mít přízvuk a nedoporučuje trávit čas snahou se ho zbavit.

A co Broňa říká na čím dál častější obohacování češtiny o anglicismy? Je v pořádku, že někdo chce něco checknout, že je něco nice nebo že mám s něčím struggle? Podle Broni ano.

„Čeština se mění a bude se měnit. Jazykoví puristé mají opačný názor, ale jazyk je jako řeka, která plyne. Jsem rád, že se vyvíjí a rozvíjí. Dělo by se to, i kdybych rád nebyl, tak jsem radši rád.“

Lidé už nemají čas na několikahodinové kurzy

V moderní rychlé době se mění i způsoby, jak se lidé chtějí vzdělávat. Broňa má pro zájemce o angličtinu nachystaných téměř 30 kurzů, kterými prošly už statisíce studentů. Díky tomu přesně ví, jak lidi na internetu zaujmout a přesvědčit, aby se vzdělávali právě u něj.

„Vím, co funguje a zároveň vím, co lidí chtějí. Mám vypozorováno, že lidé nemají čas, takže lekce musí být kratší. Málokdo bude studovat šestihodinový kurz. Skvěle mi fungují reels, kde během 50 sekund vysvětlím rozdíl mezi ‚sometime‘ a ‚sometimes‘. Lidé chtějí nejen instantně přijímat informace, ale mít instantní pocit, že se něco naučili. Dneska už si nikdo nechce budovat základy, aby se něco naučil. Teprve potom, co se člověk rychle něco naučí, přistoupí na to, že se bude učit dál. Když nedostanou, co chtějí, zkusí to jinde,“ vysvětluje v podcastu Broňa.

S angličtinou pomůže umělá inteligence

Broňovi studenti si někdy postesknou, že si nemají s kým anglicky povídat. Solitérním studentům angličtiny dnes pomůže ChatGPT, který podle Broni pro trénink angličtiny funguje výborně i ve verzi zdarma. Stačí přijít s dobrým zadáním.

„Výhodou AI je, že má vždycky dobrou náladu, je vždycky k dispozici a studenta nikdy neponižuje. V 99,9 % funguje skvěle. Dokonce se mě dotkla, když jsem ji poprosil o zpětnou vazbu na to, co jsem jí anglicky říkal. Upozornila mě na některé chyby a já jí musel dát za pravdu,“ přiznává Broňa.

V podcastu dává tipy, jak si každý posluchač může ChatGPT vyzkoušet:

„V pravém spodním rohu aplikace ChatGPT je ikona sluchátek, na kterou když kliknete, můžete si povídat a trénovat konverzaci. Nejlépe mi funguje, když chatbotovi řeknu, o kolik procent chci, aby mluvil pomaleji, třeba o 40 %. Poprosím ho, aby mluvil v krátkých větách. Je neuvěřitelné, co to dokáže.“

O měnících se požadavcích na studium angličtiny a tvorbě online kurzů si v podcastu Jak se píše povídal moderátor Jan Sýkora s Broňou Sobotkou, nadšeným učitelem angličtiny z Brna.


Skutečných začátečníků je podle Broni v Česku minimum. Lidé si to o sobě sice myslí, ale základní slovíčka zná téměř každý. Typický člověk, který k Broňovi přichází, je mírně pokročilý. Ideální je pro něj třeba kurz Nálož angličtiny, ve kterém se naučí 1000 slovíček, díky kterým porozumí 80 % běžné anglické konverzace. S výběrem toho pravého kurzu Broňa zájemcům pomůže na svém webu.

Chcete se také zlepšit v angličtině? Poslechněte si podcast a načerpejte tipy, jak na to:

Kam dál?