33. díl: Jak se píše… o závislosti na technologiích

Jan Sýkora

Kdy se vztah k našemu telefonu stává problematickým? Tým psychologů z organizace Replug me lidem to pomáhá rozpoznat a učí je, jak si k technologiím najít zdravější cestu. V podcastu Jak se píše o poslání Replug me promluvila předsedkyně Jana Klusáková a copywriterka Adéla Svobodová.

„Technologie jsou super věc, které nám přinesly spoustu pozitivního. Mají ale sílu, která tady dříve nebyla. Prostupují do všech oblastí našich životů a pokud člověk nerozumí jejich mechanismům, tak snadno převáží negativa. Bojujeme za to, abychom si z technologií brali to pozitivní a eliminovali rizika, jako jsou dopady na duševní i fyzické zdraví,“ říká v podcastu Jana.

V online komunikaci cílí spíše na dospělé

Replug me provozuje čtyřměsíční vzdělávací program Digitální výchova pro žáky 7. až 9. tříd základních škol. Dětem pomáhá zejména v prevenci digitální závislosti. S dětmi tedy psychologové komunikují hlavně naživo, na internetu je to naopak.

„Naše online komunikace míří spíše na rodiče a učitele. Nabádáme je, aby se zapojili do online světa, protože mají tendenci se na něj dívat skrze prsty. Když se ale zapojí, zjistí, že není jen negativní a že se v něm můžou s dětmi potkat a překonat komunikační propast. Do budoucna se tím zvyšuje pravděpodobnost, že za dospělým dítě přijde, když v online světě zažije nějaký problém,“ vysvětluje Adéla, jak v Replug me přemýšlejí nad komunikací

Děti si uvědomují, že jim technologie škodí

Podkladem pro tvorbu obsahu vzdělávacích programů i obsahu na internetu, jsou výzkumy, které Replug me provádí na školách. Vyplývá z nich, že každé páté dítě na druhém stupni svůj vztah k technologiím vnímá jako problematický.

„Z výzkumů také vyplývá, že většina rodičů se nezajímá o online svět dětí. Více než 75 % z nich nám říká, že rodiče s nimi vůbec nebo jen výjimečně mluví o online světě. Rodiče dětem vyčítají, že na technologiích tráví příliš času, dětem se však zdá, že závislí jsou právě jejich rodiče,“ dodává Jana k výsledkům školních výzkumů.

Rodiče si totiž často neuvědomují, že je děti denně vidí u počítače nebo s mobilem v ruce, byť je to kvůli práci. Problém je v tom, že rodič dítěti říká, že ono to dělat nemá. Replug me rodičům pomáhá si u sebe reflektovat, jaký vzor svým dětem dávají. Učí je, aby se při komunikaci s dítětem soustředili opravdu jen na dítě a neseděli zároveň u počítače.

Jana Klusáková a Adéla Svobodová z Replug me

O digitální rovnováze a zdravém vztahu k technologiím si v podcastu Jak se píše povídal moderátor Jan Sýkora s Janou Klusákovou a Adélou Svobodovou z organizace Replug me.


Co podle Replug me ke zlepšení svého vztahu k technologiím tedy můžete udělat už dnes? Adéla doporučuje zapsat se do sedmidenní e-mailové výzvy Replug me challenge. „Výzva je takovou vstupní bránou do problematiky,“ vysvětluje, „každý den dostanete tip na krůček k digitální rovnováze. Máme na výzvu pěkné zpětné vazby, za dva roky si jí prošlo více než 1100 lidí.“

Pokud cítíte, že technologie vás začínají mít pod kontrolou víc než vy je, poslechněte si podcast a načerpejte tipy, jak si k nim najít lepší vztah:

Kam dál?