32. díl: Jak se píše… blog pro rodiče

Jan Sýkora

Kam vyrazit s dětmi v Brně a okolí? To se dozvíte na blogu Brněnská máma, jehož autorka Kateřina Veveričíková už pátým rokem přináší tipy na výlety a zajímavá místa, které si užije celá rodina. V podcastu sdílela, co ji k tvorbě blogu přivedlo a jak si jako máma tří dětí na psaní blogu nachází čas.

„Podobný blog tady chyběl,“ vysvětluje Katka, proč se do psaní pustila. „Když se mi narodila první dcera, hodně jsem hledala tipy na výlety s kočárky. Ta trasa musí být samozřejmě jiná, než když jdou dva dospělí. Nenašla jsem ale žádný ucelený blog, kde bych si přečetla, jestli na daném místě můžu jet s kočárkem, budu tam mít kde přebalit nebo jestli je tam hřiště. Tak jsem ho začala psát sama.“

Blog nečtou jen maminky, ale i tatínkové nebo babičky

O cílové skupině blogu napoví nejvíce už jeho název. Katka však s nadsázkou zmiňuje, že nikoho nediskriminuje. „Čtenářské jádro tvoří maminky na rodičovské. Věřím ale, že mě sledují i tatínci. Často mi píšou i babičky a možná mě sleduje i nějaký dědeček,” směje se Katka.

Na jejím blogu dnes čtenáři najdou bezmála 400 tipů na nejrůznější aktivity v Brně a okolí. Nejčtenějším příspěvkem je článek o brněnských kavárnách a restauracích, které mají dětský koutek nebo hřiště. „Sama jsem dříve hledala tipy, kam se stavit na jídlo v jiné městské části, když jdu třeba navštívit kamarádku,” vysvětluje Katka, co ji vedlo k sepsání. V tomto článku shrnuje více než 30 takových míst v Brně.

Kromě obsahu, na kterém Katka blog staví, píše i příběhy ze svého života a o své rodině. Na blogu k tomu má zvláštní rubriku Já-My. V podcastu nás zajímalo, jestli čtenáře zajímají i příspěvky o Katce jako takové.

„Článků o sobě tolik nepíšu. Když ale jednou za čas takový článek vydám, tak má většinou velký ohlas, kolikrát mnohem větší než tipy. Maminky se se mnou více ztotožní, protože často řešíme stejné problémy. Rubrika Já-My je podle mě dost oblíbená, akorát nemám čas se jí tolik věnovat.”

Kateřina Veveričíková, autorka blogu Brněnská máma

O tvorbě blogu s tipy na výlety pro rodiče v Brně a okolí si v podcastu Jak se píše povídal moderátor Jan Sýkora s Kateřinou Veveričíkovou, autorkou blogu Brněnská máma.

A co by Katka poradila lidem, kteří přemýšlí o tvorbě vlastního blogu? Hlavně trpělivost. Blog je běh na dlouhou trať, se založením proto radí neotálet. Upozorňuje také, že na blogu se těžko získává zpětná vazba. Oproti rychlým reakcím u příspěvků na sociálních sítích autor blogu většinou nezíská žádné. Sociální sítě jsou proto nezbytným pomocníkem každého blogera, který se chce dostat do povědomí a budovat své publikum.

Pokud také přemýšlíte, kam v letním Brně vyrazit, Kateřina doporučuje lesní hřiště v Akátkách nebo Otevřenou zahradu. Více tipů si najdete podcastu:

Kam dál?